O. Univerzitet

A Szabadegyetem céljai:
– a vajdasági magyar és a Magyarországon tanuló vajdasági magyar egyetemistáknak nyújt ismerkedési lehetőséget, és a jövőbeli szakmai együttműködések megalapozása,
– az itthon, nem magyar nyelven tanuló egyetemisták megismerkedhessenek a magyar szakkifejezésekkel,
– olyan szakmai ismeretek szerzése, amelyekre az intézményesített felsőoktatás keretein belül nincs lehetőség,
– aktuális közéleti kérdések megvitatása, első kézből való informálódás jeles közéleti személyiségek, politikusok részvételével.

A rendezvény szakmai menete
A rendezvény több síkon halad:

Elsősorban minden hallgató szakmájától és érdeklődési körétől egy munkacsoport tagja lesz, ahol szakmai előadásokat hallhat az adott téma egy elismert szaktekintélyétől.

A hallgatók kettő munkacsoportban dolgozhatnak, mégpedig:

1. közgazdasági
2. Közéleti és kommunikációs munkacsoport

Másodsorban közéleti előadások és vitafórumok is megszervezésre kerülnek majd, ahol a legaktuálisabb közéleti kérdésekre keressük a válaszokat közéleti személyiségek, politikusok részvételével. Célunk, hogy a jövő értelmisége a szakmai tudás mellett közéletileg is képzett és tájékozott legyen, hiszen csak így képzelhető el, hogy tevékenységük a közösség erőgyarapodását és megmaradását is elősegítse.

Harmadsorban kulturális és szabadidős programokat is szervezünk a résztvevők számára, különös figyelmet szentelve a Vajdaságban élő kortárs művészeknek.