Beszámoló a 2014. november 21-23-ai Személyiség- és Közösségfejlesztő diákhétvégéről
20141122_114829

Ismertető a programról:

A diákhétvégék középiskolásoknak nyújt keretet olyan helyzetekre, ahol kipróbálhatják és tesztelhetik magukat, hogyan viselkednek érdekes szituációkban. Ez nem egy olyan program, ahol egy helyes válasz van, vagy valami feltételeinek meg kell felelni, ahhoz, hogy sikerrel járjanak. A Diákhétvége a diákokért van, így ők is töltik fel a hétvégét azzal, ahogy kifejtik véleményüket, őszintén megosztják gondolataikat. Ez azért nem olyan egyszerű, hiszen jóval többször találkozni olyan helyzetekkel, ahol pozitívumnak számít inkább az, ha rávágva elmondjuk, ahogy ˝szokás˝ vagy ˝kell˝ viselkedni adott helyzetekben, mint az, hogy rájöjjünk a saját véleményünkre és kiálljunk az mellett. Itt az utóbbit kérjük. A játékos feladatok és azok feldolgozásaival láthatják, ahogy előnnyé is kovácsolható, ha véleménykülönbség merül fel, egyrészt más, újabb megvilágításban kaphatnak képet egy akár teljesen átlagos témáról is, másrészt azt könnyen lehet ésszerűen lebonyolítani, és teljesen kikerülhető az erélyes hangnem. A képzés jóvoltából a résztvevők észrevehetően merészebben állnak ki viták során saját igazuk mellett, amennyiben helytállóak, kíváncsibb füllel hallgatják meg a sajátjuktól eltérő nézeteket, kiegyensúlyozottabban közelednek szeretteikhez, jobban átlátják a pályaválasztási lehetőségeket, mivel az önismereti részben betekintést kapnak abba, hogy valójában mi is érdekli őket, mi az amiben jók, és miben kell fejlődniük ezáltal, egészségesen viszonyulnak a saját jövőjükhöz, illetve a szenvedélybetegségek fizikai és lelki hatásaira is rálátást kapnak. Azon felül viselkedés- és magatartásbeli közvetett okokat ismernek fel, gördülékenyebb a problémamegoldó képesség, és többször tudnak sikerélményt ajándékozni maguknak, melyek mindegyike alapja egy egészséges gondolkodású, fejlett felnőttnek, melyre itt a Vajdaságban nagy szükség mutatkozik.

November 23-án fejeződött be a negyedik Személyiség- és Közösségfejlesztő diákhétvége a szegedi Serkentő és a szabadkai VIFÓ szervezésében. A tavaszi sikeres hétvégéket követően úgy döntöttünk, hogy ismét megszervezünk egyet, melyre legjobb pályázatot a Szabadkai Egészségügyi Középiskola 1. gyógyszerészeti osztálya adta be önismeret és közösségfejlesztés témakörében.

A hétvégékre pályázás útján lehetett bekerülni, a jelentkező lap kitöltésével. Ezek után az általunk felállított kritériumoknak megfelelő osztályok pedig felkeresésre kerültek egy osztálylátogatás formájában, ahol egy kis ízelítőt kaphattak arról, hogy milyen lesz a közös hétvégénk.

A Diákhétvégére 2014. November 21-23. között került sort Palicson a Vila Larusban, amelyen a Szabadkai Egészségügyi Középiskola elsős gyógyszerészeti osztálya vett részt.

A hétvégék után a visszajelzések mindenképp pozitívnak mondhatók és mellettünk az osztályfőnökök és a tanulók is úgy gondolják, hogy mindenképp szükségesek az ilyen jellegű foglalkozások saját maguk és a fejlődésük érdekében.

Végezetül néhány mondat, melyet a diákok írtak:

„Én minden egyes pillanatot magammal viszek, mivel hatalmas élmény volt számomra ez a pár nap.”

„Úgy érzem, hogy ezt a pozitív energiát otthon is használni akarom és ezt a nagy szeretetet, támogatást, ami itt volt ebben a 3 napban. ”

„Mindenkinek mindent köszönök, az osztályfőnöknek, hogy elhozott minket, a szervezőknek, hogy megszervezték és persze a trénereknek, akik nélkül nem térnék haza rengeteg tanúsággal, jóérzéssel és szeretettel. Élvezettel teli volt ez a hétvége.”

Írta:

Csikós Tibor

A programot Szabadka Város Önkormányzata és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta.

20141122_114829 20141122_114839 20141122_114957

Hozzászólások